Som med alle idretter, må du trene en stund for å bli god i freestyle og jibbing. Det ser alltid lett ut når dyktige utøvere driver med noe, men alle har startet et sted. Det er lurt å ha litt basiskunnskap innen skikjøring og alpint før du starter med jibbing. Jibbing er mest kjent som ungdomssport, men ikke la det skremme deg – selv om du er voksen, kan det være morsomt å leke seg i bakken. Jibbing og freestyle passer perfekt for den som syns det blir litt kjedelig å bare ta heisen opp og kjøre ned, uten at det skjer noe nytt. Jibbing er også den perfekte sporten for den kreative.
Start enkelt
Start med å terpe teknikk på små og enkle elementer. Hvis du har en bakke hjemme i hagen, eller like i nærheten, kan du lage dine egne elementer. Urban jibbing går ut på å bruke elementer i bymiljøet, så du kan gjerne sette opp kasser og bruke trappa hjemme til å trene. Men hvis du skal trene i byen, må du unngå trafikkerte områder. Naboen setter kanskje heller ikke pris på at du suser gjennom hagen, så spør om lov før du bruker andres eiendom som treningsområde.
Tren i langsom fart først, og øk tempoet etter hvert. Tenk alltid på sikkerhet, for du kan slå deg både gul og blå, selv om du trener hjemme i egen hage. Bruk hjelm. Når du føler at du mestrer de enkle elementene, kan du gradvis prøve deg på vanskeligere elementer og brattere terreng. Dra til en skipark eller et alpinanlegg der de har egne anlegg for freestyle og jibbing.
Eksperimenter deg bedre
Prøv gjerne noe nytt, for det er slik du lærer å mestre nye triks og nye elementer. Men ikke vær dumdristig. Kjenn dine egne begrensinger, og husk at ingen blir mester over natten. Men når du syns de enkle elementene og triksene blir litt for kjedelige, er det på tide å piffe opp ting litt, og prøve noe nytt. Se gjerne på hva andre gjør, men ikke vær redd for å finne på dine egne hopp og triks. Alle triks har blitt utviklet av helt vanlige folk som prøvde noe nytt. Kanskje finner du også på noen nye elementer du kan bruke.
Ta imot tips fra andre
Kjør gjerne sammen med andre. Ha det gøy og lær av hverandre. Ta imot tips fra utøvere som er bedre enn deg, og spør gjerne dersom det er noe du lurer på. De fleste utøverne vil gjerne hjelpe deg å lære, og når du blir flinkere, betaler du tilbake gjennom å hjelpe andre nybegynnere. Ved å ta imot og gi hjelp, er du også med på å bygge og opprettholde et godt miljø, og det er jo alltid morsommere å gjøre ting sammen, enn å bare holde på alene.
Kostnader
Ski og sikkerhetsutstyr kan koste en del, men ikke fokuser for mye på utstyr. Du trenger ikke ørten par ski for å ha det gøy. Ett par ski holder lenge, så sant det er riktig type. Sjekk om du finner ski på salg, eller kjøp brukt. Du kan til og med låne ski i starten. Noen organisasjoner låner ut ski helt gratis, og mange skisenter har også ski til låns.
Off-piste
Off-piste, løssnøkjøring, frikjøring… Denne sporten har mange navn, og mange blir fristet til å prøve. Men du trenger litt erfaring for å kjøre utenfor løypene. Skal du kjøre utenfor løyper, må du alltid tenke på sikkerhet. Kjør sammen med andre, og vær oppmerksom på skredfaren. Snakk med noen som kjenner terrenget, og ha alltid med skredsøker og spader.